_______________________________________________________________________________________
30 dkg liszt, 4 evõkanál olaj, 1 teáskanál só, fél csomag sütõpor + langyos víz
Ha ez kész, 15 percig pihentetjük, majd 6 golyót formálunk belõle és gyúrólapon nagyon vékonyra nyújtjuk. (szinte átlátszó legyen)
A lapokat felforrósított wokban vagy serpenyõben olaj nélkül kisütjük. Pár perc az egész, nagyon hamar sül, szinte fehér marad a tészta, csak néhány barna pötty jelenik meg rajta. Nem szabad túlsütni, mert akkor törni fog. A hõ hatására egy kicsit összébb fog ugrani, zsugorodni- ez természetes.
Ha kész, töltjük, úgy, hogy félbehajtjuk vagy tölcsért formázunk belõle.
Töltelék: tulajdonképpen bármi lehet- maradék sült hús, rántott hús felkockácva, csirkefasírt (az uramnál ez volt a nyerõ), gomba, paradicsom, paprika, uborka, saláta de tényleg bármi más amit szeretünk.
Hozzá jöhet majonéz, ketchup, chilli szósz, édes-savanyú mártás, salsa szósz stb.
salsa szósz
2 paradicsom
1 hagyma
1 kicsi konzerv paradicsompüré
2 gerezd fokhagyma
cukor, só, kakukkfû, koriander, chillipaprikapor vagy ha nincs csípõs piros arany
A paradicsomot összevágjuk, a hagymával együtt apróra és feltesszük õket kevés olajon párolódni, addig amíg szinte homogén masszát kapunk. (ledarálhatjuk elõtte a paradicsomot vagy turmixolhatjuk a kész pépet), hozzárakjuk az ízesítõket, fõ, hogy kicsit csípõs legyen (ízlés szerint), majd kis tálkában tálaljuk.
__________________________________________________________________________________________
Ez egy hagyományos és nagyon népszerű édesség Amerikában. A tűbortűz felett sütögetett pillecukor továbbfejlesztett változata. Nagyon népszerű a gyerekek körében köszönhetően annak, hogy nagyon ropogós, nagyon csokis és nagyon ragacsos.Hozzávalók:1 kg marhalábszár,esetleg comb,2 hagyma,4 ek olaj,25 dkg gomba,3-4 drb sárgarépa,1 tk bors, só, babérlevél,1 ág rozmaring,1/2 l sör,esetleg kevés víz. A húst sózzuk,borsozzuk és olajon hirtelen elősütjük. Hozzáadjuk a felvágott gombát a sárgarépát felvágva,nagyobb darabokra vágott hagymát,felöntjük a sörrel,lefedve sütőben kb 3 órát sütjük. Gombóc: 40 dkg főtt,áttört burgonya,10 dkg liszt,petrezselyem,só.Ezeket összedolgozzuk,gombócokat készítünk és a húshoz rakjuk, tovább sütjük kb. 15-20 percig.
__________________________________________________________________________________________
Hozzávalók:1,5 kg krumpli,kolbász,4 tojás,só,bors,majoranna,kevés mustár,2 doboz kis tejföl,1 kis doboz főzőtejszín. A krumplit és a tojást megfőzzük. A krumplit úgy vágom össze,mintha krumpli salátát készítenék,apróra. A krumplit sózom,olajozom és átkeverem,majd a felét a tepsibe simítom,erre jön a felvágott kolbász,szintén apróra vágott tojás(mint a krumpli)és végül a maradék krumpli. A főzőtejszínbe borsot,majorannát keverek és ráöntöm a krumplira. A 2 doboz savanyú tejfölt ízesítem,pici sóval,borssal,majorannával,kevés mustárral és rásimítom a krumpli tetejére. Előmelegített sütőben készre sütöm.
_______________________________________________________________________________________
Hozzávalók:halfilé, rizs, hagyma, curry, chili, só, bors, babérlevél, koriander, fahéj, reszelt sajt, ketchup. A halat sózzuk borsozzuk, és elősütjük. A hagymát megfonnyasztjuk, és hozzá adjuk a rizst, fűszerezzük, majd megfőzzük(babérlevél, fahéj, curry fűszer, só, koriander). Jénai tálba egy réteg rizs, hal, reszelt sajt, ketchup,addig ismételjük, míg el nem fogy.A tetejére reszelt sajtot szórunk,ketchuppal berácsozzuk, és megsütjük.
__________________________________________________________________________________________
Hagyományos módon lecsót készítünk.A halszeleteket a kész lecsóra rakjuk.Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, petrezselyemmel meghintjük, és fedő alatt készre pároljuk.
________________________________________________________________________________________
Szavazás